Dobré ráno,všem přítomným. Můj osud bude asi v tom, že jsem neustále v nějaké opozici.

Píšu o tom, v jak "špatné a sobecké době žijeme." Tak, a má to doba jedna, je prostě špatná!! Já si myslím, že za prvé doba za nic nemůže, ta prostě byla, je a bude. Pokud něco není v pořádku, potom to bude chování a jednání NĚKTERÝCH lidí.
A to je výsledkem a) výchovy v rodině, b) ve škole, c) fungování společnosti (zákony a pravidla jejího fungování) d) vzorů, které vidíme kolem sebe a dalších věcí. No a když to sečteme, je to takové s čím se můžeme setkat.
ad a) Pořád se vyčítá a vysmívá se "minulý režim", že nás rodiče vychovávali v tom, abychom něco jiného dělali a něco jiného si mysleli. Dneska je to jinak? Co slyší dneska děti doma? Tatínek řekne, že do ničeho nebude strkat nos, protože by ho vyhodili z práce. Nelíbí se mu tisíc věcí, ale raději mlčí. Živitel rodiny bez práce je těžký problém. Důvod jiný - výsledek stejný. Vidíš na ulici kolizi (jakoukoliv)-raději se otoč, přeji na druhý chodník a do ničeho se nepleť - je docela možné, že "profesionálové" (policajti, advokáti, státní zástupci, soudci) umí udělat ze svědka viníka. Honit ho po výslechu, soudech, expertýzách atd. Kdo má tohle zapotřebí. Svědč proti komukoli z nejmenované etnické menšiny a vytlučou ti okna, sprostě ti vynadají, no kdo by o to stál.
b) Obětaví lidé mají základ ve školní výchově. Dlouhodobé cílené "výchovné působení" konečně přináší své ovoce. Dobrý učitel soutěží o "Zlatého Ámose." Nasadí si klaunský nos, metá po zemi break dance s těsně předpubertálními jedinci, nedává domácí úkoly, nic po nich nechce. Zlatý Ámos. A tak nezletilci postávají v průchodech, 10 metrů od školy si klidně před ředitelkou zapálí žváro (protože mimo školu mu tahle nervní vykopávka nic nemůže). Upevňují se v nich "skutečné životní postoje." Co asi může být výsledkem? Starší učitel na učňáku dostane přes hubu, vychovatelka na intru stejně tak - protože je přeci demokracie. Slabšího spolužáka zkopeme na chodníku, protože zmetek a socka jedna nemá značkový jeansy a natočíme si to na mobil, protože na facebooku bude veselo. Můžeme co chceme a nikdo nám v tom nebude bránit. Natož nějaký sockující učitel a škola. Táta krade co to jde a tohle je přeci ta super cesta.
c) + d) Kdo se chce mít dneska dobře, musí si umět "poradit." Musí mít moc. Bezmoc je hnusná, nikdo jí nemá rád. NIkoho neláká. A tak jsou vzorem různí "šibalové." Řadový úředník s platem 22 000 hrubého, který si žije ve vilce v Hodkovičkách, nebo kousek za Prahou. NIkdo nepochybuje o tom, že poctivou prací a spořivostí štěstí došel. Nikdo nepochybuje o čistých úmyslech politiků a to, že sem tam někde něco praskne, je jenom důsledek něšťastné shody náhod. V tomhle světě prostě žijeme. A můžeme si za něj naprosto a jenom sami. Všichni to víme, nikomu z nás to nevadí, přijímáme to jako realitu a potom řekneme, že "doba je prostě špatná." Doba je taková, jací jsou lidé, kteří jí dávají obsah a formu.
Přesto nejsem pesimista. Když jdu na úřad a nechovám se jako prase (nemlátím dveřmi, neřvu po úředníkovi, vím alespoň v zásadě co chci) tak většinou pořídím dobře. prostě slušné chování, jednání s úsměvem a pochopení, že za to co mi říká většinou ta dáma za přepážkou nemůže vede k úspěchu. Prostě chovejme se k sobě jako slušní lidé a slušnosti (a obětavosti) bude víc.
Nedávno jsem viděl v telce test poctivosti v ČR. Na parkovišti ve Špindlu pohodili peněženku se 14 000 Kč. Byla tam fotka tatínka s dcerkou a vizitka majitele peněženky. Kolik si myslíte, že z dvaceti nálezců zavolalo dotyčnému, že peněženku našli? Sedmnáct z nich si peníze nenechalo! To byl výsledek, který jsem ani já optimista nečekal. I když některé skrytě nahrané diskuse nebyly nejjednodušší. Prostě žijeme v reálném světě. Nedivme se potom, že se lidi chovají podle životních zkušeností a podle toho, co do nich dostala rodina a škola.
Starý čínský filozof Sun Tzu říkal: Udělejte, aby se zlodějina vyplácela míň než poctivost - a nebude zlodějů. Je to jednoduché. A toho, kdo by nám mohl u silnice (i jinde) pomoct vychováváme přeci my, každý z nás.
Jindra

28.6. 2011 první konzultace na SurGal clinic Brno, tam i "kolečko."28.11.2011 konzultace v Břeclavi s MUDr. Čiernym - váha 124,6 kg - stanoven termín operace3.1.2012 omega bypass Břeclav MUDr. Michal Čierny při 119,8kg54 let, 2 dospělé a úžasné děti, jedna fajn manželka