Nakonec jsem si to rozmyslela a svoji odpověď hodím i sem, třeba to někomu pomůže.
Ahojík Moncasss, ptala jsi se, jak poznáš, že se Ti seklo jídlo. Aby se tak nestalo, tak před každým jídlem se napij, připravíš jícen na posun. Jídlo pak kousej do zblbnutí a polkni, nechávej si přestávky mezi sousty, abys případně mohla odříhnout. Když Tě to bude tlačit, tak je jasný, že se Ti cpe vzduch nahoru. Jez pomalu a dlouho, doporučují aspoň čtvrt hodiny.
Pokud polkneš sousto, které Tě tlačí už od hltanu, rozhodně nepij, musíš čekat, až se sousto dosouká dolů jícnem a překoná zúžený vchod do žaludku. To ucítíš a okamžitě se Ti uleví. Pokud Ti to sousto pořád visí v jícnu, je to velký tlak, někdy až na omdlení, protože se i špatně dýchá...tělo začne produkovat sliny, teče z očí i nosu, nesmíš to polykat, musíš to plivat a plivat a plivat a smrkat a smrkat... stejně ale všechno nevypliveš, protože Ti hleny potečou po zadní stěně nosohltanu a budou stékat dolů, když se jich tam víc nashromáždí, pocítíš nucení na zvracení či říhání, tak si strč do krku prst a ty hleny vyhoď. Tohle se může opakovat několikrát a trvá to i půl hodiny. Pak začít pomalinku polehoučku pít, nejlépe teplé. Jíst rozhodně až za pár hodin.
Čas od času se to stane každému bandážníkovi, jde jen o to první seknutí, protože nevíš, co Tě čeká a co dělat. Pak už si budeš dávat větší pozor, hlavně u masa a syrové zeleniny a už budeš vědět, že seknutí není Tvoje smrt a že to přejde. Nejlepší je to trochu rozcházet, natahovat krk a zhluboka dýchat, i když to jde obtížně. Hlavně se moc nevyděs, protože nervy dokážou celou situaci jen zhoršit.
Tak přeju, aby se Ti to nikdy nestalo! A když, tak ať to není moc zlé a brzo to odezní. Já jsem tyhle informace neměla a při prvním seknutí jsem dostala šílený strach, že to se mnou šlehne a udusím se. No teď cítím, že jsem blbě polkla a čekám, zda to pro tentokrát projde bez hlenění či budu muset zase stát půl hodiny nad umyvadlem . Ale když se budeš řádně hlídat, nestane se Ti to. Neboj, třeba mě se to za třičtvrtě roku nestalo ani jednou a pak dvakrát v jednom týdnu. To jsem měla větší zatížení a způsobila si to rychlým shltnutím špatně rozkousaného a tudíž suchého jídla. No a pak zase pokoj na pár měsíců. Chce to klid a čas na jídlo a myslet na to.
Podobné problémy můžeš mít i v případě, že sis zaplnila už celý horní žaludek a to sousto se nemá kam vecpat, tak se pokusit to odblinknout a nebo čekat ve stoje či při pochodu, až trochu jídla propadne prstýnkem dolů a udělá místo tomu soustu, co visí nad žaludkem.
Do prvního ani snad druhého doplnění se Ti to ale stát snad ani nemůže. A pak už to budeš mít vychytaný. Zdravím Tě a vydržať!
_________________  60 let,skvělý manžel,2 synátoři,v klimakteriu + 66 kg,bandáž 7/2008 při 107 MUDr. Hrubý,Panochova nemocnice Turnov, úbytek na 81,problémy s prstýnkem, fik band ex + tubu 1.11. při 91... 6.11.2013 abdominoplastika Brno, oprava abda MUDr. Hrubý 22.10.2014
|