Ahoj otluho,ja sa tiež nepovažujem za odborníka. Ale balónik som skúsil - a nepomohol ani trochu. Neschudol som za pol roka ani kilo. Od bandáže ma odhováralo viac ľudí, s tým, že sú s ňou problémy (skĺznutie, neúčinnosť po dlhšej dobe). A tak som raz videl reláciu, kde propagovala OB klinika plikáciu. Tak som chcel plikáciu. Potom som sa dostal na internete o ostatným možným operáciám a zvolil som si tubulizáciu a to z toho dôvodu, že som vedel, že mám problém v tom, že môj žalúdok je asi väčší a pri tejto operácii popisovali, že veľká časť je fyzicky odstránená a tým je odstránené aj tzv. hladové centrum, resp. časť, ktorá vysiela signály o pocitu hladu. A druhá vec, je že ak by aj toto bolo neúčinné, tak potom tubulizáciu ešte je možné doplniť aj o bypass.
Pri bypase potrava obchádza žalúdok, ale ten "sviňa" je tam a bude stále hladný a tak si myslím, že tie signály hladu bude vysielať jak besný. Keďže potrava nie je riadne spracovaná, tak z nej telo nevydoluje potrebné živiny a vitamíny a tie bude nutné vo veľkej miere nahrádzať rôznymi výživovými doplnkami. A preto sa mi bypas až tak veľmi nepáči a nechávam si len ozaj ako krajnú možnosť. Ale tak ako píšem na začiatku, toto sú moje úvahy laika, nič odborného v tom nie je, len zhrnuté poznatky od rôznych ľudí, ktorí majú rôzne problémy. Preto mne z takého porovnávania vyšla jednoznačne tubulizácia. Pri nej mi totiž stačí ozaj dodržiavať jedinú vec a to prijímať malé porcie 5-6 krát denne čo sa dá bez veľkého pocitu hladu. Som viac ako 8 mesiacov po tejto operácii a môžem jesť všetko. Nemám s ničím problém, so žiadnym jedlom.
Ale toto odo mňa ber len ako moje vyjadrenie, v žiadnom prípade toto neber ako že tubu je jediná a najlepšia metóda.
Roman

60 rokov, manželka, syn 29 r., dcéra 28 r. a jedna mačka menom Mrňa
Odložená operácia 8.2. pre zápaly v žalúdku. Najvyššia váha 138
Tubu vykonaná dňa 9.8.2012 v Břeclavi MUDr. Čiernym
16.2.13-112,0
31.5.13-106,5
7.8.13-103,5
30.9.13-101,1
14.10.13-99,812.11.13-98,2
28.3.14-97,5
8.7.14-97,0
30.4.16-94,0