Ti psychologové, to je docela mazec. Nehledě na to, že kdo je trochu kovaný v těch psychotestech, dokáže je mírně ovlivnit a "nasimulovat" osobnost, jakou právě potřebuje. Těch 600 otázek, to je vyloženě osobnostní dotazník, to jen ukazuje na to, že spousta psychologů si s bariatrikama neví rady, neví pořádně co s nima. Tak šup, dáme jim dotazník.
Já tady ty dotazníky znám, dáváme je lidem v práci při výběrových řízeních a sama jsem jich taky dělala spousty, při různých rozvojových aktivitách a kurzech. Je v nich zabudováno tzv. lži-skore, nakolik se člověk přibarvuje a lže. Ale nejsou rozhodně všemocné, dají se ovlivnit. Takže když jsem je dělala v práci na své vedoucí pozici, vyšla jsem z nich jako dominantní, rozhodná, zdravě riskující, dravá, atd. Když jsem je dělala před třemi roky pro sociálku, pořád jsem si říkala, bacha, dravost stranou

A ano, byla jsem náhle pečující, mateřská, trpělivá... Prostě jde to.
Podle mě by měl psycholog hlavně zjistit motiv, jestli jsme dostatečně přesvědčené, že nám to pomůže, pak jestli není nějaká porucha příjmu potravy (bulimie, anorexie) a jestli rozumíme a jsme schopné dodržovat pooperační (doživotní) režim. Cokoliv víc je nad limit a zbytečné pro obě strany.
Mě to říkala moje obvoďačka, že jsem na to ještě příliš mladá (v mých 43 letech!!) a sklapla, když jsem se jí otázala, nakolik bych ještě měla zestárnout a ztloustnout, aby to podle ní bylo ok. Pak z ní teprve vylezlo, že má kamarádku, která na operaci kdysi byla se 120kg a režim nedodržuje a má teď asi 170kg.
Takže leckdy za "zvláštním" nedoporučením může stát pouhá špatná osobní zkušenost lékaře, což ale nemění nic na tom, že je to vysoce neprofesionální.

- 4.4. konzultace v Turnově, nasávám informace a připravuju se psychicky

- Kolečko dokončeno, termín na tubu 26. června. Usilovně se snažím zdolat povinných 5 kg. A nervíky už pracují.
- 26.6. Tubu úspěšně zvládnuto, tak jdeme na to