Tak jsem asi před hodinkou zkoukla na ČT24 přednášku MUDr. Marka Beneše z Ikemu, na téma bariatrické operace. Volala mi to máma, tak jsem to honem zapnula, co zase plaší lidi... a ono to bylo představení nového typu operace.
Jedná se o vratnou (nuceně vratnou) metodu, kdy se do střeva vpraví plastikový "rukáv", kterým potrava projde, aniž by se dotkla sliznice střeva. Tedy se nesetká se žlučí a enzymy a vstřebává se až v části za rukávem. Je to v podstatě neinvazivní obdoba gastrického bypassu Roux Y.
Ten igelit tam může být cca rok, pak jde ven. Evidentně hledají nové metody, aby se nemuselo řezat, nicméně podle mě vytažením toho rukávu nastane jojo efekt jako hrom.
Slibují si od toho zvýšenou produkci inkretinů a tím léčbu cukrovky, jenže opravdu se nemůžu zbavit dojmu, že když je to dočasné, bude dočasný i hubnoucí efekt.
Co na to říkáte, viděl to někdo z vás?
Tady jsem k tomu našla příslušný článek:
http://www.novinky.cz/domaci/312475-ikem-zavedl-unikatni-metodu-lecby-obezity-u-diabetiku.html

- 4.4. konzultace v Turnově, nasávám informace a připravuju se psychicky

- Kolečko dokončeno, termín na tubu 26. června. Usilovně se snažím zdolat povinných 5 kg. A nervíky už pracují.
- 26.6. Tubu úspěšně zvládnuto, tak jdeme na to