TOM YAM KUNG
Proslulá thajská polévka Tom Yum ve variantě s krevetami (Kung) je jednou z nejoblíbenějších napříč celou zemí.
Její příprava je překvapivě snadná a uvádím dvě verze možné přípravy, snadnou a snadnější.
Ingredience:
400 g tygřích (velkých) krevet
200 g nakládaných slaměných houbiček
10 kafírových lístků
1 litr kuřecího vývaru (v horším případě vody)
2 lžíce nasekané jarní cibulky
3 stonky citronové trávy
3 lžíce rybí omáčky
4 lžíce šťávy z limetky
1 lžíce sekaného koriandru
4 čerstvé červené chilly papričky (bez semínek, nasekané)
Postup:
Vyloupejte krevety a zbavte střívka. Krunýře nevyhazujte, opláchněte pod vodou a přidejte do hrnce s vývarem (vodou) a přiveďte k varu.
Rozmačkejte stonky citronové trávy (hrubou silou, nejlépe paličkou) a přidejte do vývaru spolu s kafírovými lístky.
Vařte cca 5 minut, dokud vývar nezíská výraznou vůni. Vývar sceďte a znovu přiveďte k varu.
Přidejte houby a krevety. Vařte dokud se krevety nezbarví do růžova.
Dochuťte rybí omáčkou, limetkovou šťávou, koriandrem a chilli papričkami.
Polévka by měla mít vyvážený poměr slané, ostré a kyselé chuti.
Varianta brod (nemáme většinu surovin):
V obchodě zakoupíme Tom Yum pastu, krevety a nakládané houby.
K varu přivedeme litr vody, přidáme 2 lžičky pasty, krevety a houby.
Dochutíme rybí omáčkou, limetkovou šťávou a chilli.
Foto polévky: Thajská kuchyně, Svojta&Co.
_________________

Akce Macropus, čili Klokan 10. srpna 2011, by-pass v Turnově. Váha v den operace 119.6 kg.