fórum.bandingklub.cz
http://forum.bandingklub.cz/

Různé - nápady, vychytávky, rady...
http://forum.bandingklub.cz/viewtopic.php?f=31&t=1083
Stránka 4 z 7

Autor:  Annax [ 16 dub 2011 21:24 ]
Předmět příspěvku: 

Vando,
já jsem použila zelenou karipastu ve skleničce. Ale asi jsem jí dala moc.

Autor:  saga123 [ 17 dub 2011 07:39 ]
Předmět příspěvku:  čajíček

Ahoj všem, na podporu detoxikace organismu po zimě a nastartování metabolismu doporučuji pít čaj "Cervené Lapacho" (od dr. Popova) je to sice hnusné, ale účinné. U mě to zafungovalo skvěle, tak proč se nepodělit o pozitivní zkušenost :-) Eva

Autor:  Gluminka [ 17 dub 2011 08:41 ]
Předmět příspěvku: 

Ahojky, karipastu ve skleničce neznám. Používám takovou pytlíčkovou verzi - jeden pytlík na 4lidi a plechovku kokosového mléka. Pak to není ani pálivé, ani nedochucené - je to tak akorát.
Sypké to není, je to taková kašička s olejem:-)

Autor:  Annax [ 17 dub 2011 08:43 ]
Předmět příspěvku: 

Gluminko
podívej se prosím Tě na ten pytlíček, jakou má gramáž. Díky!

Autor:  Gluminka [ 17 dub 2011 14:04 ]
Předmět příspěvku: 

Annax,
teď ho nemám doma, až ho koupím, juknu a napíšu. Nějak jsme to všechno snědli a nové zásoby jsem ještě nepořídili:-)

Autor:  Annax [ 17 dub 2011 14:09 ]
Předmět příspěvku: 

Gluminko,
to je mi jasné, však já to nebudu dělat hned zase za týden! Ale moc nám to chutnalo, zařadíme do jídelníčku.

Autor:  Klokan [ 17 dub 2011 18:01 ]
Předmět příspěvku:  Thajská kuchyně

Koukám, že jste děvčata dostaly chuť na thajské dobroty. Zkusím přispět svými skromnými znalostmi této kuchyně.

Thajská kuchyně pracuje s pěti základními chutěmi - slaná, sladká, kyselá, hořká a ostrá. Zásadní je sladit tyto chutě do požadovaného výsledku.

Slaná - thajci nepoužívají sůl v podobě, jak jí známe, základním kamenem je rybí omáčka "nam pla" vyráběná fermentací ryb. Pro správnou chuť thajských jídel je nezaměnitelná. Lze sehnat téměř v každém supermarketu (určitě Tesco). Osobně mám nejraději značku "Squid". Při práci s ní velmi opatrně, je opravdu hodně silná.

Sladká - palmový cukr, sladká sojová omáčka, někdy med. Sladká chuť slouží k zjemnění ostrosti asijských jídel.

Kyselá - limetky, citronová tráva (lemmon gras), různé druhy octa. Kyselá chuť zjemňuje maso a pomáhá zvýraznit ostatní příchutě.

Hořká - nejčastěji pomocí bylinek či tmavězelené zeleniny.

Ostrá - v drtivé většině chilli papričky ve stovkách variant - čerstvé, sušené, omáčky. Pomáhá také zázvor, cibule (šalotka) a česnek.

Z příloh jsou nejoblíbenější rýže (nejčastěji jasmínová), tu thajci konzumují od rána do večera, nudle (skleněné rýžové - vařené či smažené) a spousta zeleniny.

Při vaření thajské kuchyně můžete samozřejmě zůstat u běžné pasty z marketu a základním receptu na zadní straně. Pro autentickou chuť je potřeba několik základních ingrediencí sehnat a mít po ruce.

Rybí omáčka - už jsem zmiňoval Squid dostupný v Tescu. Citronová tráva (lemmon gras), limetky, kafírové listy (limetkové lístky, nejlépe zmražené), čerstvý či zmražený koriandr a v lepším případě thajská bazalka (proti běžné hořčí) a zázvor, či galangal.

Karí pasta - nemá nic společného se sypkým kari kořením původem z Indie, kde je základem oranžový prášek z kurkumy. Karí pasta je základní složkou thajské kuchyně existující ve stovkách variant v závislosti na použitých surovinách. Prodává se v sáčcích (cca po 50g) a skleničkách. Nejdostupnější v supermarketech jsou pasty od Exotic Food, větší výběr nabízí Asian Home Gourmet.

Nejlepší pro nákup surovin jsou asijská tržiště a obchůdky. V Praze určitě tržnice Sapa v Libuši, pro ostýchavější thajské potraviny ve Francouzské 66. V Brně tržnice na Olomoucké ulici. Základní suroviny seženete v supermarketu, nejvější výběr je v příslušné uličce v Tescu, spolu s dalšími zahraničními surovinami.

Základní varianty past jsou:
Červená - svou barvu získává z velkého množství chilli papriček, obsahuje běžně také římský kmín, šalotku, česnek, galangal, citronovou trávu, koriandr, pepř, skořici, nebo krevetovou pastu. Nejčastěji užívaná k hovězímu masu, případně kuřeti.

Zelená - se vyrábí z velkého množství bylinek a zelených chilli papriček, nejlepší je ke kuřecímu masu.

Oranžová - je plná chilli papriček a krevetové pasty. Nejčastěji k plodům moře.

Masaman - původem z Indie, méně ostrá než předchozí jmenované, obsahuje chilli, koriandr a římský kmín

Panang (penang) - sladší varianta pasty plná mletých arašídů, původem z malajského ostrova Penang. Aktuálně moje nejoblíbenější.

Pokud vás teoretický úvod do thajské kuchyně neotrávil, nabízím odkaz na tradiční Paneng Kai (Kai - kuře) přímo od thajského kuchaře v pořadu S italem v kuchyni. Ve videu je skvěle vidět několik triků, které jsou pro přípravu karí univerzální. Obalování kuřete ve škrobu a blanžírování není povinné, jen budete vařit o chlup déle. Někdo preferuje na začátku přípravy opačný postup - pastu na olej, po dvou minutách maso a teprve poté kokosové mléko.

VIDEO: Paneng Kai - S italem v kuchyni

Dobrou chuť!

Autor:  rozina [ 17 dub 2011 18:06 ]
Předmět příspěvku:  :-)

No holky, koukám, že váš Klokan slušně školí,co? :lol:

Jinak jeho recepty, jsou suprové a mooooooooooooooooc jedlé. :wink:

Autor:  bobule [ 17 dub 2011 18:21 ]
Předmět příspěvku: 

rozino
ještě by mohl uvařit a bylo by to dokonalé :lol: :lol: :lol:

Autor:  ALENA [ 17 dub 2011 18:24 ]
Předmět příspěvku: 

klokan perfektnííííííííííííí :!: :!:

Autor:  bobule [ 17 dub 2011 18:28 ]
Předmět příspěvku: 

klokane
přihlaš se do pořadu prostřeno! :wink: :lol: :lol: :lol:

Autor:  Klokan [ 17 dub 2011 18:31 ]
Předmět příspěvku: 

No což o to, on Klokan vaří často, rád a prý dobře :wink:

Prostřeno? Pardon, ale taková dávka exhibicionismu a nedostatku sebereflexe se mě netýká. Víc než o vaření je to o šmírování a snaze se zavděčit. Když si představím to asijské menu, co bych vystřihnul, tak by a) většina řvala, že to neskutečně pálí, b) řvali, že krevety nejí, c) že to ani neochutnají :D

Autor:  rozina [ 17 dub 2011 18:34 ]
Předmět příspěvku:  Mňamky

Jo, s nelibostí musím napsat, že Klokan nekacá. Vaří dobře a vaří rád!!!!
Z vlastní zkušenosti :wink:

Autor:  Terča [ 17 dub 2011 18:35 ]
Předmět příspěvku: 

Klokane, slušnýýý :!: :!: :!: Už si zase vytvářím libé thajské vůně, ach jooo :evil: .

Autor:  ALENA [ 17 dub 2011 18:42 ]
Předmět příspěvku: 

rozina vždyť chlapi vaří většinou lépe než my baby a vaří s láskou :wink: :wink: :wink:

Stránka 4 z 7 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/