Jak tak pročítám forum, zavedlo mě to i sem. Koukám, že pekárny jedou a pečete vlastní chleby.
Taky jsem pekařka a já jsem postoupila ještě o kousíček výš, nepeču chleba z kvasnic, ale z klasického žitného pekařského kvásku. Je to trošku jiná práce s tím chlebovým těstem, ale ten chleba pak stojí za to. V tom chlebu je v podstatě jen kvásek, mouka, voda, sůl a kmín. Nic jiného.
Dneska už málo průmyslových pekáren peče chleba z kvásku, protože to chce čas. A v dnešní urychlené době není čas skoro na nic, natož na vedení kvasu, čekání na delší vykynutí... Někde jsem četla, že je to škoda, že se od tradiční výroby ustupuje, protože kvašení zajišťuje určitou antibiotickou ochranu (chléb neplesniví) a to i tomu, kdo ho jí.
Na internetu jsem našla "kváskovou mapu" :
http://www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.htmlTam se dá najít nejbližší člověk vašemu bydlišti, který vám věnuje počáteční kvásek. Pak už jen (poměrně jednoduše) udržujete doma a používáte na kynutí. Jsou tam i dobré recepty.
Takže kdyby někdo ze severu Čech měl zájem, kvásek můžu poskytnout, včetně rad co s ním
Případně, pokud by vás to zaujalo tady, taky ráda poradím a pomůžu.