Zdravým ze Slovácka, pěkné dopoledne:) Lauritánia,trošku se tě pokusím uklidnit, že chování tvé dcery, ikdyž je nepřijemné, psychiku zatěžující, je bojužel v 80% pubeťáků normální. Mám syna, kterému bude v červnu 17let, puberta mu začala o něco později asi ve 14,5 letech o to ale udeřila silněji a to ve všech směrech...V 8 a v 9 třídě jsem si s ním nevěděla rady....a bylo to přesně tak jak to popisuješ ty. Věčná revolta, pravidla, ty ať jsem ho prosila pěkně, škaredě, nedodržoval doma vůbec, mohla jsem ho motivovat jak chtěla. S ničím nechtěl pomáhat, ani si uklízet svoje věci..Když hrál na počítači klečela jsem pod ním a sbírala jeho odpadky.Snažila jsem se s ním komunikovat, v 9 třídě už si pak zacpával uši a odmítal to. Myslel si, že když učitelům bude dělat naschvály, něco tím docílí, samozřejmě opak byl pravdou..S mladším synem se neustále hlasitě hádaly a bili. Já byla z toho na blázinec, každého z rodiny kdo se mu snažil po dobrém domluvit, nenáviděl. Línějšího tvora v té době nebylo..Hrůza, můj vztah se synem , totálně v troskách, kalamita. Musela jsem najít cestu, jak z toho ven..Jediná cesta byla, aby šel na střední školu z domu a srovnal si tak priority a začal se částečně starat sám o sebe. Oslovila jsem tudíž jeho tatínka, kt. o celé situaci a věděl a přesto že si děti pravidelně jednou za měsíc bral a já mu problémy telefonovala, celou situaci zlehčoval a vůbec mi nebyl nápomocný. Jezdí kamionem po Evropě. Takže jsem musela zabojovat, že synek půjde od září na střední hotelovou školu k němu do Ostravy.Exmanžel se samozřejmě velmi bránil, že to kvůli jeho zaměstnání není možné, on se zaměstnání vzdát nemůže a zkrátka si nechtěl nechat narušit jeho pohodlí, proč taky když věděl že jsem se odjakživa o děti postarala já...Nicméně, pro neunosnou situaci a moje na to nabalující zdravotní problémy, jsem tentokrát byla rozhodnutá vytrvat a boj vyhrát. Boj jsem po několika měsících vyhrála.
Syn je u tatínka v Ostravě, 4 dny je sám, 3 dny s tatínkem, tatínek ho denně kontroluje telefonem a v dosahu 8km má babičku.Protože teď jde ex o jeho peníze a pověst ve škole , všechno si stráží, syn musí klapat jako hodinky, podle plánu, ex mu nedaruje vůbec nic, protože školu platí, musí se učit, ještě mu k tomu dal 9hodin týdně jazykové školy, v bytě musí uklízet, než ex přijede, neexistuje nepořádek.Syn sportoval odjakživa, takže ještě do toho hraje házenou a florbal, takže v 9 večer se svalí do postele a je rád že je rád. V loni jsem ho nemohla dostat o půl noci.. Syn otce respektuje, pač z něj má lufty, na všechno si zvykl, zdá se mi, že přehodnocuje pomalu svoje názory, náž vztah je kamarádský, jezdí domů většinou co druhý víkend..Takže to zatím dopadlo hapyendem což jsem po hrůzách kt. jsem si s ním zažila velmi ráda...
Co ti mám poradit..., na některé jedince, když se jim vzbouří hormony neexistuje žádná rada. Zapojit tatínka, kt. by měl být tvrdší, "pravým" puberťákům nefunguje moc vysvětlování, považujou nás za "blbce

",spíš metoda cukr a bič, neboli odměna a trest, a ted tatínek by měl zahrát výraznější úlohu...Pravidla jsou hodně důležitá ikdyž je puboš zavrhne a tebe s něma, aspoň trošku se má čeho chytit a ví kde jsou mantinely a jak říkám mě se osvědčil "tatínek" s metodou cukru a biče...Přeju hodně trpělivosti a pevné nervy

Petulce gratuluju k dobrému zvládnutí opky ať už je jenom líp 
Já v nemocnici takové dobroty nedostávala, jen čaj a smradlavý vývar, rozemletý se smradlavým obsahem...musela jsem mít svoje "jídlo"