Jeníku je to takhle. Pro silně obézní je nejvhodnější bypass. Jenže pokud je u žaludku velká tuková kapsa, nelze bypass provést, udělá se tubu, když se ten tuk částečně odbourá a je už lepší přístup ke střevu, tak se teprve provede původně zamýšlený bypass, je-li ještě třeba.
A kdo šel jako na první operaci tubu a po čase za několik let začínal přibírat, tak mu tam ještě voperovali bandáž, aby se mu váha dařila lépe držet a regulovat...
Tyhle poznatky jsou z Ameriky, kde se s bariatrií začínalo a tak je třeba se orientovat podle zkušeností z Ameriky.
Ještě poznatek od
Terči...nevím, jestli to sem sama písne, tak pro jistotu já...při bandáži měla velké problémy a dost dlouhou dobu, ale po reoperaci na tubu ji přesto zůstal jeden problém, způsobený bandem...línej jícen. Čas od času se ji stává, že nemůže nic jíst, vše jde zpět nahoru.
Moje kamarádka má bandáž, výkyvy váhy v desítkách kil, teď už ji kroužek odpustili úplně a dál se s tím nedá nic dělat, jelikož se ji jícen moc roztáhl a nemá prý moc doufat, že by jednou začal zase správně pracovat. Má ho rozšířený a "líný". Takže jsem si opět oddychla, že jsem na odpuštění nečekala několik měsíců, ale šla ještě včas, i když poslední tak půlrok stál za houby, poslední týdny k nepřežití. Když se člověk nemůže ani napít čisté vody, aniž by to šlo zpět, to je hrozný. Pak už je tak na nervy, že se bojí napít, aby zase nebylo ještě hůř. Pravda...bez jídla se dá přežít dost dlouho, ale bez pití to není k žití.
No a právě pro tolik problémů při bandáži se často z bandu přejde do tubu. I když někde už band vyloženě nedoporučují. Kdo doporučuje pouze band, jsou v tom prachy. Poněvadž nejdražší z celé operace jest ten set (pásek, hadička, port...) a je to o byznysu. Kde provádějí hodně bandáží, docela jistě dostávají množstevní slevu na sety a pojišťovna zaplatí "obecně stanovenou cenu", takže to pro nemocnici přináší dobrý zisk. Potom taky zaručená následná péče...doplňování a odpouštění...však to známe.
Někde dokonce došli tak daleko, že si doplnění hradí sám pacient.

60 let,skvělý manžel,2 synátoři,v klimakteriu + 66 kg,bandáž 7/2008 při 107 MUDr. Hrubý,Panochova nemocnice Turnov, úbytek na 81,problémy s prstýnkem, fik band ex + tubu 1.11. při 91...
6.11.2013 abdominoplastika Brno, oprava abda MUDr. Hrubý 22.10.2014