fórum.bandingklub.cz

operační možnosti léčby těžké obezity
Právě je 25 srp 2025 16:35

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 52268 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023 ... 3485  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 07 črc 2012 11:34 

Kataríno

já bych Ti fakt ráda něco něco poradila, ale já to mám úplně jinak než ty, ten žaludek cítím úplně jinak než předtím, teď se pohybuju 70-80ml. Hlad necítím, ovšem chutě a blbé stravovací návyky z minulosti jsou něco jiného,že. Jenže nový žaludek mi dá velmi rychle znát, jak na tom je. Myslím, že je důležitý, aby se člověk nenervoval a taky nebyl furt vyhladovělej, tak když dáváš 100ml v pohodě a nemáš potíže, tak je to v pořádku. Jako první kašovité jídlo jsem měla dětský příkrm a na kašovitou jsem přecházela jako když přechází mimčo.Nejdřív jedno kašovité jídlo denně, pak další.Vždycky jsem čekala, co to nové jídlo udělá, jestli mně žaludek nevynadá.

Jinak jsem se řídila jídelníčkem co je tady na foru, hodně mi pomohl, udělala jsem si představu, jak má stravování po opce vypadat, o intervalech mezi jídly.Toto jsem si načetla už před opkou.Takže vlastně už v nemocnici jsem se řídila jídelníčkem, co je tady.Vůbec před operací jsem se snažila sehnat maximum informací a vnitřně jsem se snažila s tubulizací sžít.Prostě jsem si řekla, že obrovskejch porcí jsem si v životě užila už dost a že teď chci poznat život zase z jiné stránky.A taky že už nechci, aby jídlo v mým životě hrálo tak významnou roli.

Mně osobně toto forum moc pomohlo a pomáhá.Vždycky je tady někdo, kdo Ti odpoví, podpoří Tě. Je tady skutečně maximum informací,jen si je najít a věnovat jim pozornost.

Přeju Ti hodně radosti s novým žaludkem!

PříspěvekNapsal: 07 črc 2012 12:02 

FIONO - díky, ale já si taky načetla všechno, nastudovala o pití, jídle intervalech...ale čekala jsem, že budu dostávat signály, že mi bude stačit minimum a zatím to tak není....jako ano, je fajn, že jsem v pohodě.....že mi NIC zatím nedělá problém, nic netlačí, nebolí.....atd.....ale občas si tak řeknu..tak co když to bylo zbytečně a na mě to fungovat nebude :-D tak snad bude :-) dokonce jsem se před opkou připravila tak, že sice vážím každé jídlo, ale těch max. 100g už mám skoro v oku :-D Tak uvidím no..zatím je mi dobře a váha jde minimálně, ale jde dolů...tak to neřeším tak vydatně.. :-)

Obrázek

33 let, 2 děti, 1 manžel
váha před operací 161 kg
termín tubu 22.6.2012 Valašské Meziříčí - prim. MUDr. Bařinka

TUBU ZVLÁDNUTA A CÍTÍM SE SKVĚLE UŽ OD 2. hodiny po probuzení z narkozy, až mě to překvapuje... :-)
Tak vstříc novým zítřkům :-D

PříspěvekNapsal: 07 črc 2012 12:12 

Kataríno

no tak vidíš, jaká jseš šikovná. Jestli máš k p.primářovi, co Tě operoval, důvěru a s tím jídelníčkem, co ti dali, nemáš problémy, tak se ho drž. Každej jsme jinej a to, co sedne jednomu, nemusí vyhovovat druhýmu.Holky tady psaly, že každá nemocnice to stahuje na jiný objem, ten žaludek. Určitě buď ráda, že nemáš problémy a je Ti dobře.

Bezprostředně po operaci jsem si nedovedla představit, že do sebe dostanu někdy něco jiného než tekutiny.A i čaj jsem srkala po lžičkách a dalo mně to pěkně zabrat. Každý má holt jinou zkušenost. Včera jsem měla rýži, hodně uvařenou a pidikousíčky kuřete a dobrý.Maso mně sedlo.A některým holkám dělalo problémy. Univerzální návod nejspíš není.

PříspěvekNapsal: 07 črc 2012 12:18 

Kataríno

reagovala jsem na tvůj dotaz jestli můžeš začít 2 týdny po opce najet na mixovanou stravu ... poslala jsem ti odkaz kde je vše napsáno a sesmoleno z osobních zkušeností .... tak nevím co víc k tomu dodat ... snad jen to, že 2 týdny po opce kdy máš za sebou tekutou stravu najíždíme všichni na mixovanou, ale to je právě vše v těch odkazech ...

Jinak k velikosti porcí ti nic neřeknu ... každý to máme jinak .... pokud dáš v pohodě 100ml je to v cajku, ale věř, že až najedeš na pevnou stravu tak začni raděj na 85gr a uvidíš ....
Já jsem taky jedna z těch které necítí omezaní od samého začátku ...
Prostě jsem snědla vývar a nic .... snědla jsem jogurt a nic .... rok po opce mám vyzkoušeno, že abych cítila nějaké omezení tak musím sníst 120 až 140g .... to pak cítím, že jsem po "dekl" pokud jsem doma a mám možnost si vážit tak dodnes vážím protože si nevěřím ....
Jím porce 100g a nemám hlad .... musím jen půl až tři čtvrtě hodiny počkat až mi to docvakne v hlavě, že jsem najezená..... pokud jím jen zeleninu či ovoce jím další jídlo jakmile ucítím náznak hladu .... jinak se snažím dodržovat 3 hodinový interval ...
Pokud jím někde v restauracích bohužel toho prostě sežeru víc .... :oops:
Tam se naštěstí nestravuji tak často takže to neřeším ....
Budeš muset naučit žít s pocitem, že se pocity kdy jsme plné se budou dostavovat jen minimálně ... teda já to tak alespoň mám .... je to boj, ale časem to přestaneš vnímat.... hlavní je se tím netrápit a věnovat tomu minimum pozornosti ....
Nějaká změna určitě nastane až budeš na pevné stravě ... teda doufám, ale zázraky nečekej ....
Já s řekla, že se nebudu ládovat do pocitu plnosti a snažím se to dodržovat .... řekla bych, že nejhorší období je před menstruací, ale to co přitom naberu dám pak v pohodě zatím zase dolů ...
Momentálně mám o 3,5kg více než je na meru, ale vím, že jsem těsně před svými dny a že to tak mám
Jo a ještě jedna věc co už ti tu holky psaly ... chutě ti prostě nikdo neodpáře ... ty zůstanou a s nima musíme bojovat sami .... bohužel ...

PříspěvekNapsal: 07 črc 2012 13:49 

Tak jsem dočetla vaše názory a víte co mi začalo vrtat hlavou? My co jsme měly do 120 kg nebo něco málo přes pocit zasycení cítíme, nebo jsme cítily po velmi malém množství jídla. Ale když jsem četla tebe Bobul, vzpomenu si na Bestičku, která jak sama říká měla hlad už na JIPce, což my hlava nebere, ted katarina, všechny necítíte skoro žádný pocit zasycení, nemáte žádné problémy po jídle. No neumím si to představit u nás, kdo jsme jídlo nevážily. Nemůže se žaludek od vyšší váhy dělat nějak větší? Vzpomínám si, že i Jiřin něco takového psal, že může úplně všechno. Docela by mne zajímala statistika lidí s určitou váhou, po jak velkém množství jídla jsou opravdu najezeni.

A ještě si neumím představit, že bych 14 dní po operaci měla pečivo. Já jsem snad poprvé do pusy dala rohlík až dva měsíce po operaci. I když já jsem exot, rybí salát jsem si dala už 11. den po operaci, tedy první den co jsem přišla domů, i když jsem jedla spíše ten jogurt a tak ze tři lžičky, víc se do mě nevešlo.

15.10.2009 abdominoplastika dr. Tamasz FN Ostrava
19.4. 2010 prsa Primář Vřeský FN Ostrava
26.2. 2012 ruce Primář Vřeský FN Ostrava

PříspěvekNapsal: 07 črc 2012 14:08 

katarina32:
Holky maji pravdu... Hlavne kazdy to ma jinak...Ja jsem 2 mesice po operaci a tuha strava me staci kolem 25-60gramech, jak co.... a polivky klidne 125g... Tady mas zakladni body kterych se chytat.. kazde telo reaguje jinak...Je to pokus omyl...zkus co tobe bude sedet a zvlaste jestli s tim souhlasi doktor :-) Nikdo ti tady nebude rikat co mas mit k snidani, veceri, obedu atd...To uz je jen na tobe...

Podle me je tohle forum k nezaplaceni!Jestli tobe prijde zbytecne tak je mi to lito, ale pro nektere z nas je to zachrana...

TUBU operace 26.4.2012 a 28.4.2012 reoperace - nepruchodnost z žaludku do střev :-/ Ale všechno jsem to zvádla :-)
Nemocnice na Homolce - Praha
24 let

PříspěvekNapsal: 07 črc 2012 14:45 

Janaaa

Mě už to taky napadlo, že ty žaludky dělají různých velikostí... :D vypadalo by to na to...

PříspěvekNapsal: 07 črc 2012 15:16 

janaaa : Tak třeba já měla taky hlad v nemocnici. Když mi dali druhý (nebo třetí? ) den vývar samou radostí bych je objala. Myslela jsem, že do toh prvního "jídla" hlady zdechnu. Jinak co se týče tvého dotazu, tak po 85gramech se zasycená necítím. Když sním třeba 95 už jo. Ale já se snažím držet pod tu 90tku. Kdo ví bude bude za pár let.

24.3.2011 TUBU. FN Ostrava-MUDr.Foltys
Pes doskákal 16.7. 2012 ve 4:15
4.12.2012 Cilkulární abdo. Prof. MUDr. Pavel Brychta,CSc. FN Brno
2.9.2013 - Prsa. MUDr. Vřeský
26.11.2013. Haxny opět Prof. MUDr. Pavel Brychta,CSc. FN Brno

A konec:) Max. váha 135-celkem zhubnuto 72 kilo

PříspěvekNapsal: 07 črc 2012 15:32 

holky...já jen k těm velikostem žaludků...
když mi MUDr.Šimoník před opkou vysvětloval provedení opky a pak výsledek, říkal, že se do žaludku před ufiknutím (mluvím o TUBU) zavede trubička, která má vždy stejný průměr...a podle ni se ufikne a zašije (zasvorkuje, zataví...) žaludek. Každej člověk má ale jinak DLOUHÝ žaludek...tzn. logicky každý má pak objem trochu jiný, podle toho, jak kdo měl žaludek protáhlý před opkou. Mám i osobní zkušenost, když jsem byla na kontrole, sešla jsem se tam i s jinýma po opce...a zašly jsme si na "oběd".-jedna porce pro 3 lidi :mrgreen: Byly jsme s rozdílem měsíce-dvou s opkama od sebe...a všimla jsem si, že zatímco já dala 4 sousta a dost, druhá snad jen 3 sousta a ta třetí 7 soust a teprve pak měla dost. Taky podle výchozí váhy měla ta třetí nejvíc, takže asi její žaludek před opkou byl větší než můj...a to samý i po opce...prostě je delší a vejde se do něj nepatrně víc, než do mého.
Kataríno...přestaň řešit jídlo...važ si toho, že jsi v pohodě, nejez do pocitu sytosti, ale dodržuj předepsané porce (max. do 100g, i když na mě je to třeba i po 5 měsících moc)...neboj, tvůj mozek to časem vezme jako samozřejmost a přestane vysílat splašené signály, žes ještě nespořádala horu jídla a tak nemůžeš být sytá. Proto jsme přece šly na opku, abychom nezbaštily už nikdy to, co předtím, ne?
Holky tady se ti snaží odpovědět...ale nemůžeš čekat, že ti budou říkat, co kdy máš jíst. Doufám, že už před opkou sis načetla všecko potřebné a vědělas, do čeho jdeš. Nebo se mýlím?
Ještě jeden můj osobní poznatek...skoro 4 měsíce po opce jsem nemohla sníst víc, jak 50g...pořád byl na žaludku otok po operaci a ten se zavčas ozval tlakem, že další jídlo už nee...otok ustoupil a dnes můžu s klidem říct, že signál, kdy mám přestat jíst (přestože si jídlo vážím, takže vím, kolik jím) není tlak až bolest, ale jen slabý tlak...a vím, že dalším soustem bych to přešvihla a dohnalo by mě to až k vyzvracení toho posledního sousta...a to mám ještě třeba jedno-dvě sousta na talířku...ale nechám to být. Tady neplatí, že musíme dojíst, když tělo říká NE!!!

Obrázek

Motto: kdo nechce, hledá důvody... kdo chce, hledá způsoby...

termín tubu: 26.1.2012, MUDr. Šimoník-Mostiště při 125,6kg
18.9.2013, abdominoplastika + paže, MUDr. Jelínková-FN Bohunice Brno
4.12.2013, převisy stehen-ex, MUDr. Jelínková-FN Bohunice Brno
Obrázek

PříspěvekNapsal: 07 črc 2012 16:41 

katarino: Časem si to musíš přispůsobit sobě. Podle toho jak fungješ ty. Základy které máme všichni stejné (gramáž a pití až po 30 minutách od jídla) dodržuj. Ale třeba se tady pořád říká pij, pij, pij. Já třeba když piju tak mám větší hlad. Proč to tak je nevím, takže do sebe víc jak litr denně nedostanu. A nebudu pít abych celý den hladověla. Takže logicky si to přispůsobím sobě tak, že prostě piju málo. Stejně jako zelenina. Taky - mám po ní hned hlad, takže nejím. Vyjimečně.To se časem všechno naučís.

Neber to proboha jako nějaký vzorec nebo co ale jako příklad toho, když někomu něco nevyhovuje - tak si to prostě upraví. Dle sebe a svých pocitů. Ale základních pravidel se drž. Protože žaludek si zase můžeš roztahnout. Ať ti tvrdí kdokoliv cokoliv.

24.3.2011 TUBU. FN Ostrava-MUDr.Foltys
Pes doskákal 16.7. 2012 ve 4:15
4.12.2012 Cilkulární abdo. Prof. MUDr. Pavel Brychta,CSc. FN Brno
2.9.2013 - Prsa. MUDr. Vřeský
26.11.2013. Haxny opět Prof. MUDr. Pavel Brychta,CSc. FN Brno

A konec:) Max. váha 135-celkem zhubnuto 72 kilo

PříspěvekNapsal: 07 črc 2012 19:44 

Tááák holky.....zdarvím Vás...tak beru zpět co jsem napsala....tato poslední stránka obsahovala vše, co jsem chtěla slyšet !!! Super a velké dííííky. Jen pro upřesnění. Ano, před opkou jsem přesně věděla do čeho jdu, takže mě nepřekvapuje docela nic, jen to, že je mii uplně dobře a stejně, jak bylo před opkou :-D

Jinak dnešní den.
Ráno jsem si dala tousťák s lučinou...50g, nechtěla jsem víc, čekala jsem, co to udělá....všechno ok, ale nezasytilo mě to nijak ....potom oběd....dětské jídýlko pro věk 8 měsíců...100g, vše ok, ale zasycení taky nic extra.... potom káva a kousek melounu.....vše ok...večeře. udělala jsem pomazánku ze sýru, a podmáslí, takže spíš hustší kaše a to jsem si dala na 2ks tousťáku....vše dohromady 90g !! a až teprve při té večeři se dostavil po snězení 1,5 tousťáku (takže cca 80g) pocit, že už to prostě nesjelo do žaludku ale zůstalo někde mezi žaludkem a krkem..tak jsem zbytek dala pryč. to bylo v 18 hodin a ve 21 hod si dám ještě meloun, protože jdu spát až po půlnoci....a mezi tím přes den cca 2l tekutin....a OK...takže doufám, že klapka se poprvé dostavila :-D Ale docela jste mě překvapily s tím postřehem, jestli ty lidé s vysokou váhou....(já v den opky 157kg 181cm) jestli fakt ty žaludky nemáme delší..protže jak jsem již psala, 1. den po opce mi nedělalo problém vypít do 10minut 200ml kakaa co nám donesli, nebo totéž množství polévky !! zeptám se na to primáře až tam v srpnu půjdu...škoda, že nemáte někdo možnost, se na to zeptat dříve :D zajímalo mě to.....
Jinak jsem si řekla, že ano, porce do max. 100g a tekutou 125ml :) No a ještě jeden postřeh...vážila jsem se naposledy předevčírem a to byla váha 149kg, dneska jsem odpoledne stoupla ze zajímavosti na váhu a bylo tam 146,5...takže miléééé překvápko...je to možné??
:-)

Obrázek

33 let, 2 děti, 1 manžel
váha před operací 161 kg

TUBU ZVLÁDNUTA A CÍTÍM SE SKVĚLE UŽ OD 2. hodiny po probuzení z narkozy, až mě to překvapuje... :-)

PříspěvekNapsal: 07 črc 2012 22:05 

katarino,

nic není nemožné!! :wink: :D

35let, 2děti (Ondra 10let, Adrianka 8let ),1manžel 40let (stačí až nad hlavu)
26.1.2011 operace tubu ve Valaš.Meziříčí
10.10.2012 plastika bříška - ZVLÁDNUTO!!
Od října 2014 opět váha směr vzhůru :-(

PříspěvekNapsal: 08 črc 2012 05:46 

Dobré ráno všem :wink:
dnes to vypadá, že opět budu bojovat za chládek :roll: :D
Všem hezký den :wink:

Obrázek

PříspěvekNapsal: 08 črc 2012 09:12 

Dobré ráno holky,
kdy jste si poprvé daly okurkový salát? V tekuté jsem si dala trochu té vody, a v pohodě.....teď v 3. týdnu po opce už začínám pomalu tu mixovanou..jím meloun a v pohodě měla jsem už i čertvou broskev a banán a taky v pohodě....Klidně tu okurku ještě poodložím, ale začínají nám doma dozrávat, tak jsem si říkala, že na osvěžení by to bylo super..hodně se to konzistencí připodobňuje melounu, ale raději se ptám.....

KOPRETINKA - prosím tě, mám jít začátkem srpna k Bařinkovi na kontrolu, na 13. hod do té jeho bariatr.ambulance, kde to prosím tě je???
Děkuji

Obrázek

33 let, 2 děti, 1 manžel
váha před operací 161 kg

PříspěvekNapsal: 08 črc 2012 10:05 

katarino,

bariatrická poradna je v chirurgické ambulanci.Dojdeš tam,jak se chodí,když si třeba zlomíš nohu,u okénka řekneš,že jdeš k primáři do poradny na kontrolu a oni řeknou co dál.Případně tě tam můžu čekat,jestli chceš?

35let, 2děti (Ondra 10let, Adrianka 8let ),1manžel 40let (stačí až nad hlavu)
26.1.2011 operace tubu ve Valaš.Meziříčí
10.10.2012 plastika bříška - ZVLÁDNUTO!!
Od října 2014 opět váha směr vzhůru :-(

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 52268 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023 ... 3485  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina