Karkulko, já si myslím to samé, co Scalla. Podle netu je to centrální žilní katetr (CŽK) , který je zaváděný do povodí horní nebo dolní duté žíly kanylací některé velké větve (v. jugularis interna či v. subclavia, resp. v. femoralis). V některých případech lze centrální žilní katetr zavést i přes periferní žíly na HK (v. mediana cubiti, v. brachialis).
Myslím si, že je to o hodně lepší pro toho, kdo má tenké nebo křehké žíly, které praskají. Já jsem si teď užila několikrát za sebou. Nejdřív u nás v nemocnici, kde jsem byla z kraje května na týden na kapačkách kvůli vyhřezlé plotýnce a pak v Mostištích, kde mi byla zaváděná kanyla kvůli výživě. V obou případech jsem si teda docela užila. Vždycky jsem si myslela, že mám žíly v pohodě. Chodím dávat krev a nikdy mi neměli problém žílu napíchnout. I když je fakt, že tam "používají" pořád stejnou.

V těch nemocnicích mi zkoušeli napichovat žíly na předloktí a na hřbetu ruky a z té první hospitalizace se mi 2 modřiny ztrácí až nyní a z té žaludkové operace

se mi bude z hřbetu ruky ztrácet modřina asi určitě měsíc. Sestřička na sále byla nevrlá, že jsem tam nedojela s napíchnutou kanylou z oddělení (zde mi ji nenapichovali,protože mám alergii na Penicilin a tak mi nedávali žádná ATB jako sichr) a tak chvátala a nějak se jí to nevedlo. Druhou kanylu mi s prominutím narvala do žíly na zápěstí pod palcem, bolelo to s prominutím jak prase,ale prý dobrý. Na oddělení mi jí pak stejně přepichovali , protože nefungovala a teď tam mám po celém hřbetu ruky rozlitou obrovskou modřinu a po druhé kanyle mi zůstala boulička a rozběhl se mi zřejmě zánět žíly až po předloktí,protože mám červenou cestičku skoro až k loketní jamce. No a to jsem si myslela, že mám žíly v pohodě.....
Prosím tě vůbec tě nechci nijak děsit

, neznamená, že co se stalo mě, se stane i tobě. Centrální katetr je zaváděný do silnější žíly, takže by to mělo být určitě v pohodě. Já osobně bych ho po tom , jak teď vypadá má levá ruka docela přivítala, protože jak se nechal slyšet můj manžel, tak se mnou teď nikam nepůjde, protože si lidi budou myslet, že mě bije...
A abych nějak neovlivňovala ty, které nebo kteří se chystají do Mostiště, tak to byla opravdu jenom jedna jediná nervózní sestřička, se kterou jsem se tam za tu dobu setkala. Jinak je tam ukázkový sluníčkový a pohodový personál, od lékařů přes sestry až po uklízečky....