V poslední době se mě zdá, že zde na fóru trochu vázne diskuze. Ráda bych Vám přepsala jeden zajímavý příspěvek z časopisu, který mě docela pomohl. Myslím, že by stál za zamyšlení (nejenom) také někomu dalšímu.
Naučme se rozpoznávat dva druhy hladu: fyzický a emocionální. Fyzický je pozvolný, mírné škrundání nebo kručení v žaludku. Pokud ho neukojíme, budeme pociťovat nevolnost, smutek, zlost a únavu. Čím dříve vyhovíme tomuto hladu, tím snadněji bude dva různé hlady od sebe rozpoznat. Druhý hlad je emocionální: náhlý, nutkavý, vyplyne z pocitu beznaděje, bezmoci, b
ezcennosti, osamocenosti, tzv: jídlo pro útěchu. Fakta jsou neúprosná. Polovina žen, které držely dietu znovu ztracená kila naberou. A většinou ještě navíc. Dále se však nechávají zlákat dělenou stravou, Atkinsovou dietou, tukožroutskou, podle krevních skupin, atd. Přísné dodržování diety je ovšem kontraproduktivní a způsobuje, že se organismus přepíná na "režim přežití". Což znamená, že jakmile se tělu podaří "urvat " nějaký tuk, honem si jej uloží. Odpověď spočívá v "přeprogramování" myšlení tak, aby tělo vědělo, kdy je syté a nepřejídalo se.
ZÁSADY PRO TRVALÉ ZHUBNUTÍ .
1.Když máte hlad, jezte. Jeden z hlavních důvodů, proč lidé jedí je prostě návyk. Až se se svým tělem spřátelíte, budete schopny rozpoznat jemné rozdíly mezi chutí a hladem. Když týráte tělo a nedodáte mu jídlo, když má hlad, přejde na režim "přežití" protože myslí, že začal hladomor. Vše co potom sníte se uloží na tuk "na horší časy". Neustálé ignorování signálů těla změní metabolismus. Jediné co musíte udělat, aby se vašemu organismu vrátil zdravý rozum, je jíst, kdykoliv máte hlad.
2. Jezte to, co chcete, nikoliv to, o čem si myslíte, že byste měly jíst. V okamžiku, kdy si řeknete, že byste neměla jíst určitou potravinu, narušíte přirozený rovnovážný vztah. A protože je "zakázaná", neustále se připomíná a je stále přitažlivější.
3. Vychutnávejte každé sousto. Kdykoliv děláme něco zásadního pro naše přežití (jíme, milujeme se apod.) vylučuje mozek serotonin, známý jako hormon štěstí. Lidé s nadváhou často házejí jídlo do úst pro rychlé uspokojení a tak nezaznamenají signál žaludku, že už je plný. Můžete jíst cokoliv a kdykoliv chcete, pokud plně vychutnáte každé sousto. Pomalé jedení vylučuje přejídání.
4. Když myslíte, že jste syté, přestaňte jíst. Zní zo velmi jednoduše, ale všichni víme, že skutečnost bývá jiná.
5. Nevyjídejte talíř do posledního sousta. I kdyby to měl být jen jeden brambůrek, zrušíte prokletí vyčistěného talíře. Budete se cítit příjemně, protože budete jíst jen do pocitu plnosti, ne přejedení. Pokud budete pociťovat hlad, najíte se později, ale na talíři zase něco nechte.
6. Nevažte se. Na dva týdny odstraňte váhu z dohledu, aby vás to nelákalo, stále se převažovat.
7. Pijte hodně vody, když máte hlad, napijte se čerstvé vody. Pokud hlad nepřejde je nejvyšší čas něco zakousnout.
8. Máte hlad právě teď ? V zásadě platí, že nejlépe je začít jíst v okamžiku, kdy jste se ocitly na 3. nebo 4. stupni "stupnice hladu" (přičemž 1. stupeň znamená, že jste tak vyhládlá, že byste snědla i kolo od vozu). To je stupeň, kdy už máte poctivý, příjemný pocit hladu, ale ještě nejste vyhladovělá. Když budete čekat, až se dostanete na st. 1 nebo 2., váš organismus přejde na režim přežití, sníte mnohem víc, než potřebujete a přebytek se uloží jako tuk.
opsala jsem z časopisu Estetika, č. 10/06. zdraví Magda
|