fórum.bandingklub.cz

operační možnosti léčby těžké obezity
Právě je 16 srp 2025 18:33

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11291 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549 ... 753  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 07 pro 2010 17:28 

Ahojky tak jsem se rozhodla ještě poptat pana doktora ale je tam až ve čtvrtek co mi na to řekne on jestli by nebylo lepší po novém roce ale nevím jestli to není blbé když už mám termín operace :( co myslíte ??

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 07 pro 2010 17:36 

jestli ti můžu poradit, tak to neodkládej, proč bys to chtěla odložit až po novém roce?

13. 11. 2006 - bandáž při 115 kg - pro obtíže odstraněna
5. 12. 2008 - tubulizace Turnov a je to úžasný
12. 10. 2010 - abdominoplastika s vymodelováním pupíka
15. 11. 2011 - redukce nohou

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 07 pro 2010 17:40 

Lenule, máš sz

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 07 pro 2010 18:29 

Martino Lenule má termín na band, ale chtěla by tubu...mrkni výše.

60 let,skvělý manžel,2 synátoři,v klimakteriu + 66 kg,bandáž 7/2008 při 107 MUDr. Hrubý,Panochova nemocnice Turnov, úbytek na 81,problémy s prstýnkem, fik band ex + tubu 1.11. při 91...
6.11.2013 abdominoplastika Brno, oprava abda MUDr. Hrubý 22.10.2014

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 08 pro 2010 07:00 

MONCZAA MÁ ODE MĚ SZ.PAPAPAPAPA

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 08 pro 2010 18:21 

Ahojky tak jsem se nakonec domluvila a rozhodla s dr na plikaci žaludku namá ji tady prosím někdo na netu je docela málo informací :( děkujíí

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 08 pro 2010 20:11 

http://tn.nova.cz/zpravy/doporucujeme/u ... bnout.html

Dovolím si sem hodit info o PLIKACI, které sem hodila Zelenoočko... Jsou to odpovědi přímo Dr. Doležalové z OB kliniky....

PLIKACE

Máte pravdu, na stránkách opravdu nemáme ještě podrobnosti o tomto typu operace.
Jedná se o minimálně invazivní, vratný typ operace, kdy se žaludek zahrne dovnitř a zmenší se objem žaludku o cca 80-90%. Dieta po operaci je obdobná jako po gastrické bandáži. Při porovnání se sleeve gastrektomií je však tento zákrok šetrnější, není nutný pobyt na jednotce intenzivní péče, pacienti většinou odchází z našeho zařízení již první pooperační den. Rizika operace souvisí samozřejmě s příjmem potravy - pokud pacient ignoruje pocit sytosti a jí i přes pocit těžka větší porce, může si způsobit roztažení žaludku. (I když v menším procentu při porovnání s tubulizací žaludku.)
Úspěšnost je podobná jako po tubulizaci žaludku, protože princip operace zůstává beze změn.

a další...

1.) mohla by jste mi, prosím říct, kolik kilogramů se asi tak běžně hubne po této operaci?? Jestli je to tak jako u bandáže, kdy se běžně hubne tak 20 (max.30kg) a nebo jako u tubulizace, kdy se hubne 40kg a více.. ??
Plikace žaludku je restrikční výkon, který je svou filozofií podobný tubulizaci žaludku. Hmotnostní úbytky jsou proto podobné jako po této operaci. Samozřejmě mimo další faktory záleží na počáteční hmotnosti pacienta, na jeho stravovacích zvyklostech a dodržování diety.

2.) také by mě zajímalo, jak je to s ulpíváním jídla v místě, kde je ten žaludek smotaný, v místě těch záhybů? Zda tam to jídlo nemůže zůstávat delší dobu a třeba časem vyvolat nějaký zánět či podobně?? (ptám se jako laik, omlouvám se) .

Žaludek po operaci připomíná trubici, která je zúžená zahrnutou tkání velké křiviny žaludku. Hybnost žaludku ale zůstává zachovaná, proto jídlo neulpívá, ale po natrávení odchází do dvanáctníku. Jídlo v žaludku nezůstává tak dlouho, aby dráždilo sliznici a mohl vzniknout zánět žaludeční sliznice.

3.) pak bych ještě ráda věděla, jak je to s jídlem? Jaké porce a jaké velikosti soust je možné pozřít do budoucna? (jde mi o to, zda je nutné celý život jídlo hodně najemno kousat a zda se jako u bandu člověk každou chvíli něčím blokne a tzv. ucpe). Pak ještě, zda je možné po této operaci jíst naprosto vše.. a ne jako např.u mě po bandáži, kdy jsem 3roky neochutnala maso, rýži, těstoviny, zeleninu, pečivo - vše mě dusí.
Velikost žaludku po operaci je cca pětinová. Do žaludku se vejdou porce velikosti 150ml, na přeplnění žaludku může upozornit pocit těžka až nucení na zvracení. Co se týče diety, tak první 2 týdny po operaci se doporučuje dieta tekutá, poté se postupně přechází na kašovitou stravu. Po měsíci je možný návrat k běžné racionální stravě. Jedná se ale o restrikční (objem omezující) výkon, proto samozřejmě platí omezení vysokokalorických jídel, pokud tedy pacient chce opravdu zhubnout. Jinak ale není přímé omezení určitých jídel, jen je vhodné vzhledem k možnému roztažení žaludku /které ale hrozí u všech typů restrikčních výkonů/ nepít při jídle, ale buď před nebo po jídle.

4.) jak je to s tzv.hormonem hladu? Ten se u tubulizace odstraňuje, tady je tomu, prosím, jak?
Hormon hladu – Ghrelin - je hormonem, který se za normálních okolností tvoří v buňkách velkého zakřivení žaludku. Odstranění velké křiviny žaludku při tubulizaci vede ke snížení hladiny tohoto hormonu. Zjišťuje se však, že po odstranění velkého zakřivení se po čase začíná tento hormon hladu tvořit v buňkách v jiných částech trávicího traktu, například v tenkém střevu. Po plikaci žaludku se sníží krevní zásobení buněk tvořící tento hormon, proto také dochází ke snížení hladiny tohoto hormonu. Předpokládá se proto, že účinek plikace na hormon Ghrelin je podobná jako po tubulizaci.

5.) jaká předoperační vyšetření je nutné podstoupit v mém případě (kromě klas. předoper.kolečka) - zda znovu i psychologa, gastroskopii, atd. - když už jsem tohle vše podstoupila...
Pro tento výkon platí stejná indikační kritéria jako pro ostatní bariatrické výkony, hodnota BMI je základní. Potom jsou to nutná vyšetření internistou-obezitologem, psychologem, gastroenterologem, bariatrickým chirurgem a dietní sestrou. Všechna tato vyšetření mají platnost půl roku, po uplynutí této doby je vhodné je zopakovat.

6.) a ještě by mě zajímaly dlouhodobé výsledky, třeba i ze zahraničí - jak se lidé cítí, jaké mají úspěchy v hubnutí a jak je to z dlouhodobého hlediska - zda za 3roky po operaci začnou třeba nabírat a pak je nutná nějaká další reoperace...
Výsledky této operace jsou zatím pouze v horizontu 18 měsíců. Hmotnostní úbytky jsou zatím porovnatelné s tubulizací žaludku. Hlavní výhodou této operace je, že neodstraňuje z těla velkou část jinak zcela zdravého orgánu (žaludku). Navíc tím, že není nutné porušit celistvost žaludku a opět jej sešít, snižuje se výrazným způsobem možné riziko některých (někdy i vážných) pooperačních komplikací. Další výhodou plikace je nutnost pouze velmi krátkého pooperačního pobytu ve zdravotnickém zařízení. Pacienty je často možné propustit již za méně než 24 hodin od operace.
V chirurgii obezity zatím neexistuje operace, která by zaručila u 100% pacientů váhové úbytky a mnohaleté udržení dosažené hmotnosti. Jinými slovy u malého procenta pacientů po jakémkoliv bariatrickém výkonu může dojít po čase k určitému přibývání na váze. Nicméně jedná se o zcela zanedbatelný zlomek z celé velké skupiny pacientů jimž bariatrická operace vrátí zdraví, vyléčí přidružená onemocnění a prodlouží život.

Dr. Doležalová-Kormanová, OB Klinika Praha

60 let,skvělý manžel,2 synátoři,v klimakteriu + 66 kg,bandáž 7/2008 při 107 MUDr. Hrubý,Panochova nemocnice Turnov, úbytek na 81,problémy s prstýnkem, fik band ex + tubu 1.11. při 91...
6.11.2013 abdominoplastika Brno, oprava abda MUDr. Hrubý 22.10.2014

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 08 pro 2010 20:32 

Děkujíí bossici :) za dostačující odpověď

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 09 pro 2010 12:24 

Lenule82
Kdybys potřebovala o plikaci něco vědět dalšího, tak písni.. Mám ji tři měsíce :-)

jaro 2011 váha 99,9kg, jaro 2012 váha 114kg - částečně rozmotaná plikace ´
UVN Praha 11.10.2012 tubulizace (sleeve resekce)

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 09 pro 2010 21:26 

jo jo to budeš moc hodná jak budu mít čas tak sesmolím pár otázeček :)

Předmět příspěvku: Gastro a sono
PříspěvekNapsal: 09 pro 2010 21:53 

Ahoj holky,

zitra mam jit v 11:30 na gastro a sono. Chápu, že to musí být nalačno, ale myslíte, že se nesmím napít ráno ani vody?

Bossice diky za ten prispevek o plikaci.

Obrázek

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 09 pro 2010 22:05 

Irenka....nevím jak ostatní.... já jsem dodržela striktní půst.

47 let*20letá dcera*chápající přítel bez chapadel

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 09 pro 2010 22:11 

Irčo já taky ... nevzala jsem si ani loka :wink:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 09 pro 2010 22:16 

Irčo, neměla bys ani pít. Já před gastrem nevzala ani léky, co beru ráno nalačno. Od půlnoci nejíst, nepít a nekouřit. Gastro mám za sebou 6x.

bandáž+žlučník 5.3. 2008 v Iscare , redukce -25 kg před operací,1.3. 2011 reoperace pro potíže v prvním měsíci těhotenství, tubulizace v Turnově Mudr. Hrubý, 102 kg před reoperací při otěhotnění,abdo 11/13, ruce 02/14, prsa 09/14,děloha 04/15, oprava břicha, nohy ?, manžel+ syn Davídek 4 roky, 2 kočky

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 09 pro 2010 22:30 

Holky moc díky za radu. Snad to do těch půl dvanácté vydržím a nepadnu.

Obrázek

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11291 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549 ... 753  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina