Nejedzte Pangasiusa!
Poviem to na rovinu. Miloval som Pangasiusa. Včera sa však náš, asi polročný románik, skončil, keď som sa dozvedel, že ma celý ten čas
podvádzal. Pangasius hypophtalmus je sumcovitá ryba, ktorá žije vo veľkých ázijských riekach, najmä v povodí Mekongu. V delte tejto rieky sa aj chová a po spracovaní sa exportuje, okrem iného, aj do Európy. Aj medzi slovenskou rybožravou časťou obyvateľstva sa stal tento sumec nevídaným kulinárskym a cenovým hitom.
Mäso tohto sumca je vynikajúce, šťavnaté, filety sú bez kostí, takže ich môžu bez obáv jesť aj malé deti (z istého webového fóra sa dozvedám, že ich dávajú aj deťom v jasliach). Nedávno som si spomenul na výrok známeho gastroteroristu MUDr. Bukovského, že ryby, najmä tie morské, sú strašný humus, lebo v svojom tele kumulujú všetko svinstvo z vody. Ryby jesť neodporúča, napriek tomu, že obsahujú zdraviu prospešné omega-3 mastné kyseliny. Existujú však aj ich iné zdroje, napr. tofu, mandle, vlašské orechy, ľanový olej či bezeruková repka (tzv. kanola).
Keďže Mekong patrí k najviac zasajrajteným riekam na svete, zmocnil sa ma nepríjemný pocit, že ani mäso Pangasiusa teda nebude asi bohviečo. Moje internetové objavy však výrazne predstihli neblahú predtuchu. Zo serióznejodbornej štúdie sa dozvedám, že mäso tohto urasteného sumca obsahuje skutočne nevídané svinstvá: vysoký obsah arzénu, polychlorované bifenyly, DDT a jeho metabolity, ťažké kovy, izomery hexachlórocyklohexánu (no, fuj!) či hexachlórbenzén. Navyše sú ryby zmrazované aj s kontaminovanou vodou, teda akousi "pridanou hodnotou".
Pelety, ktorými sa kŕmia sumce v akvakultúrach sú údajne vyrobené takisto z kontaminovaných anekvalitných surovín, samice sú dopované hormónmi derivovanými z ženského moču.
V rámci Rýchleho výstražného systému pre potraviny a krmivá, ktoré na webe každoročne publikuje Štátna veterinárna a potravinová správa, som sa dozvedel, že sa vo filetách v tomto roku objavil aj stafylokokový enterotoxín a baktéria Vibrio cholerae a v r. 2005 aj nepovolená látka malachitová zelená (silný karcinogén, ktorý sa používa pri liečbe hubových a parazitárnych ochoreniach rýb v chovoch).
Po zjedení väčšej porcie filiet sa často vyskytujú zdravotné problémy, najmä žalúdočná nevoľnosť, vracanie a hnačky
Tých, ktorí rozumejú francúzštine, iste zaujme podrobná videoreportáž o spôsobe chovu a odchovu Pangasiusa vo Vietname.
Pre večných oponentov, ktorí budú pravdepodobne tvrdiť, že "veď dnes je takmer vo všetkom nejaké chemické svinstvo", prikladám jeden veľmi chutný recept na prípravu Pangasiusa.
Poznámky: Nový vedecký názov tohto sumca je Pangasianodon hypophtalmus (Sauvage, 187, na obale filiet sa uvádza staršie synonymum názvu Pangasius hypophtalmus. P. hypophtalmus je pomerne veľká ryba, dorastá až do dĺžky 130 cm, najvyššia publikovaná váha je 44 kg. Pangasius je všežravec, preferuje kôrovce a rastlinný detrit
Máte rádi ryby.............?
Pangasius je chuťově velice dobrá ryba, jen je potřeba brát na zřetel v jakých podmínkách chov probíhá, jako každá sumcovitá ryba trpí tzv. kožovcem kožním parazitem, který způsobuje v prvním roce velké ztráty, proto se v odchovném prostředí přistupuje ke koupelím v malachitové zeleni, která je silně karcinogenní. Do některých evropských zemí je zákaz dovozu z těchto
chovů, tak se to řeší přes třetí země. Každý by měl toto riziko zvážit, naše ryby jsou kvalitní a dobré.
Pangasius je sladkovodní ryba a chová se v deltě Mekongu, což znamená:
1) Má méně jodu, protože je sladkovodní
2) Mekong stahuje všechnu špínu z Thajska, Vietnamu a Laosu. To je přesně ta řeka, která sbírá všechny humusy, které do ni amíci naházeli ve válce s Vietnamem a taky do které tečou špíny z továren co jich jenom ve # # >> Vietnamu je.
3) Nikdy není čerstvý, vždy jenom dovezený přes půl planety.
NEBRAT.Lidi proboha proberte se. Ve všech článcích se tato ryba velmi oslavuje - jak nemá kosti, jak je strašně zdravá, jak je mořská. Prd a bobek.
Pěstuje se ve sladkých vodách, okolo Mekongu, v teplé vodě hodně rychle dorůstá do "jateční velikosti" - rybka to je nevídaně žravá, ovšem čím je krmena je vietnamským tajemstvím. Opravdu není cítit po rybách - není protože je napraná vodou (některé super levné filety v našich obchodech
mají až 50% vody).
Laboratorně jsou výsledky výživových hodnot také nevalné - ryba v sobě nemá vůbec nic, totálně prázdné kalorie. A vrchol všeho je, když se někde prodává jako čerstvá fileta - neexistuje, je to vyrobeno rozmražením - čerstvý pangas se # sem vůbec nedodává. A poslední věc - už jste
viděli kvalitu za takový mrzký # peníz a z Vietnamu je cesta dlouhá. A proto - vezměte rozum do hrsti a kupte si # našeho kapra. Dobrou chuť.
...více - hlavní zprávy TV Prima 15.3.
Terčo 
...není to sice novinka, ale zrovna dneska jsi psala, že ho máš zařazeného do svého jídelníčku...
_________________

60 let,skvělý manžel,2 synátoři,v klimakteriu + 66 kg,bandáž 7/2008 při 107 MUDr. Hrubý,Panochova nemocnice Turnov, úbytek na 81,problémy s prstýnkem, fik band ex + tubu 1.11. při 91...
6.11.2013 abdominoplastika Brno, oprava abda MUDr. Hrubý 22.10.2014